Axfood nådde inte förväntningarna

Axfood redovisar ett rörelseresultat på 487 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019.

Genomsnittet av tre analytikers estimat låg på ett rörelseresultat på 509 miljoner, enligt Infronts prognossammanställning.

Axfoods försäljning uppgick till 13.040 miljoner kronor under kvartalet. Analytikernas snittestimat var en försäljning på 13.114 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen blev 3,7 procent för kvartalet, mot väntade 3,9 procent.

Styrelsen föreslår en utdelning om 7:25 kronor per aktie för helåret (7:00). Analytikerna väntade en utdelning om i snitt 7:00 kronor.

Axfood räknar med att investeringarna under helåret 2020 kommer att uppgå till mellan 0,9-1,0 miljarder kronor.

Vad gäller Axfoods nya högautomatiserade logistikcenter står bolaget fast vid bedömningen att den totala avtalade investeringen med leverantören Witron uppgår till 240 miljoner euro under perioden 2019-2023, det vill säga lite mer än 2,5 miljarder kronor.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker sammanställt av Infront. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

 

Läs artikeln