Här är fondbolagen som spararna flydde i fjol

Det är nyhetsbyrån Direkts fondredaktion Fonder Direkt som undersökt vilka svenska fondbolag som haft de största nettoinflödena och nettoutflödena i fjol.

Det fondbolag som haft det största inflödet är Swedbank Robur. Bland Swedbank Roburs fonder hade majoriteten av fonderna nettoinflöden, men störst nettoinsättningar gjordes till Swedbank Robur Globalfond, Swedbank Robur Access Global samt Swedbank Robur Access Sverige. Fonderna med störst nettouttag var å andra sidan Swedbank Robur Sverigefond MEGA, Swedbank Robur Räntefond Flexibel och Swedbank Robur Ny Teknik, visar statistik från Morningstar för perioden januari till november 2019.

Tvåa på listan är SPP där de största nettoinsättningar gick till SPP Global Plus, SPP aktiefond USA och SPP Obligationsfond.

Även Spiltan Fonder kvalar in på topplistan där störst insättningar gjordes i Spiltan Högräntefond, Spiltan Aktiefond Stabil och Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Handelsbanken Fonder toppar listan som det fondbolag med störst nettouttag. De fonderna som noterar störst nettouttag är Handelsbanken Norden Selektiv, som har nettouttag på cirka 10 miljarder kronor, en bit därefter kommer Handelsbanken Asien Tema samt Handelsbanken Räntestrategi.

Tvåa på listan är Didner & Gerge där samtliga fonder noterar nettouttag, men deras Aktiefond toppar listan.

Även Brummer Multi-Strategy, som är en av Brummer & Partners fonder men som listas som ett eget fondbolag på Morningstar, har nettouttag och hamnar på en tredjeplats. Vad gäller Brummer Multi-Strategy gäller även statistiken för januari till oktober, medan övriga har data fram till november, skriver Fonder Direkt.

Läs artikeln