Hemnet: Fler tror på sjunkande bopriser

”Det är sannolikt en effekt av Riksbankens räntehöjning i december, men vi ser ingen stor dramatik i det här. Om man jämför med läget för ett år sedan, efter den förra räntehöjningen, är läget mer klart nu. Då talade man om inledningen på flera räntehöjningar, medan man nu pratar om att räntan kommer ligga kvar här. Vi har också haft en stark börs, medan 2018 avslutades i moll samtidigt som det då var ett stökigt politiskt läge”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Andelen som tror på stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna ligger kvar på 33 procent i januari, medan andelen som tror på sjunkande priser stiger till 16 från 13 procent.

Därmed är 17 procentenheter fler som tror på stigande än sjunkande priser, något ned från 20 procentenheter förra månaden.

Detta kan jämföra med läget i januari 2019 efter Riksbankens förra räntehöjning, då det i stället var 22 procentenheter fler trodde på sjunkande än stigande priser.

”Även om det finns likheter med inledningen på förra året är det ändå mycket som är annorlunda. Det får oss att tro att vi kommer ha ganska starka prisförväntningar, allt annat lika”, säger Staffan Tell.

 

Bild: Köparbarometer Hemnet

 

image

 

Bild: Köparbarometer nettotal

 

image

 

Läs artikeln