Hemnet: Utbudet av borätter rasar

”Utbudet följer samma trend som vi har sett under 2019 och som i någon mån har accelererat på senare tid i takt. Vi har en piggare marknad där försäljningarna går snabbare, vilket är huvudförklaringen till att det finns färre bostäder till salu. Det kommer också ut något färre nya annonser än tidigare”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet var i december 10 procent lägre än motsvarande månad i fjol och på den lägsta nivån sedan 2016. I Stockholms län minskade utbudet av bostadsrätter med 15 procent från i december 2018.

”Vi har intressanta skillnader regionalt där Stockholm har en betydligt större minskning än resten av landet och de andra storstadslänen”, säger Staffan Tell.

I Stockholm är det i innerstaden som utbudet minskar snabbast. I december var det hela 30 procent lägre än samma månad i fjol.

”Stockholms innerstad har den största nedgången och eftersom den i någon mån leder utvecklingen kan det kan skvallra om framtiden för resten av landet”, säger Staffan Tell.

Eftersom det är stora säsongsvariationer i utbudet av bostäder till försäljning är en jämförelse med motsvarande månad tidigare år mest rättvisande.

 

Bild: Utbud bostadsrätter

 

image

 

Bild: Utbud villor

 

image

 

Bild: Utbud Stockholm bostadsrätter

 

image

 

Bild: Utbud Stockholm villor

 

image

 

Läs artikeln