Skaffa dig en edge i marknaden – läs varför traders väljer Vontobel produkter


Annons

Skaffa dig en edge i marknaden – läs varför traders väljer Vontobel produkter

Vi fortsätter vår intervjuserie med att prata med den kända tradern Mikael Syding och hur han använder Vontobels produkter för att skaffa sig en edge på marknaden.

Vem är Mikael Syding?

Affärsängel. Podcastvärd och bloggare. Aspirerande författare. Före detta aktieanalytiker och hedgefondförvaltare. Teknikintresserad, men ekonomiutbildad (MSc från Handelshaögskolan i Stockholm) 

Hur länge har du sysslat med trading/investeringar ?

Mina första riktiga investeringar i noterade aktier gjorde jag för mer än 25 år sedan

Hur kom du in på trading och värdepapper i allmänhet?

Jag gick på Handelshögskolan i Stockholm 1990-1994, mest för att jag var skoltrött efter att verkligen ha gett allt på gymnasiet, men delvis för att reta en klasskompis som väldigt gärna hade läst där men inte kom in. Jag sökte till alla företag som visade upp sig på skolan, Goldman Sachs, BCG, McKinsey, Andersen, JP Morgan m.fl. Våren 1994 blev jag anställd som mäklarassistent på Skandinavien Fondkommission.

Vad för värdepapper handlar du ?

Aktier, certifikat, ETF:er samt onoterat

Hur skulle du kategorisera din investeringsfilosofi?

Fundamental. Om det inte har ett inneboende värde som är högre än priset finns det ingen chans att jag köper.

Hur har marknaden förändrats, har det blivit svårare eller enklare senaste åren?

Marknaden förändras alltid och ändå är den alltid likadan, bara med andra nyanser av utmaningar. Cykliskt är det svårt att hitta bra köpcase just nu, men så var det 1999-2000 och 2006-2007 också. I gengäld var det desto lättare 2003-2004 och 2009-2010. Lägena kommer och går för en värdeinvesterare; det ändras inte strukturellt med tiden för småsparare med mindre än en miljard.

Är det viktigaste att hitta sin grej och bli bäst på just det eller att anpassa sig efter rådande marknad och de möjligheter som ges?

Som värdeinvesterare behöver man ha en mycket bredare vy än en trader. Om man enbart följer Ericsson kan det saknas fundamentalt läge i tio år, men redan för de 30 aktierna i OMX finns det nästan alltid minst ett hyggligt case. Skannar man 1000 aktier och håller sig hyggligt uppdaterad på 100 i taget av dem finns nästan alltid case. Är man trader finns säkert lika många som tjänar pengar på en bred ansats som en smal.

Om du skulle ge ett tips till en som precis börjat professionellt?

Min serie TAOS: http://mikaelsyding.com/taos/

I huvudsak säger jag där att den psykologiska biten är mycket viktigare än den kvantitativa. Se till att skapa en feedbackloop med ständigt lärande, felkorrigering och sund riskhantering. Använd detta för att successivt skapa en strategi som både fungerar och passar dig. Ha tålamod, både i modellkonstruktionen och i att vänta ut rätt köp- och säljlägen. Ta ansvar för all analys, alla beräkningar och exekveringen själv. Hitta system med t.ex. Checklistor eller speaking partners och andra regler för att minimera emotionell handel. 

Nybörjarmisstag är ofta antitesen till TAOS, t.ex. Att FOMO gör att man jagar en kurs, att hybris leder till för stor sizing, eller att man investerar på ett tips. När kursen väl går åt fel håll gör för stor storlek eller svag övertygelse att man säljer i panik. Man ska köpa billigt och sälja dyrt. Nybörjare gör ofta tvärtom pga att de låter känslorna styra istället för sin beprövade strategi.

Har du handlat något av Vontobels produkter och vad var din upplevelse av dom? 

Ja. Jag har handlat bearcertifikat på Tesla samt Bitcoin-certifikat. De beter sig precis som jag hade förväntat mig, med hanterliga spreadar och följsamhet till underliggande.

Klicka här för att komma till Vontobels produkter

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/05/25/skaffa-dig-en-edge-i-marknaden-las-varfor-traders-valjer-vontobel-produkter.html