Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknaden

Stockholmsbörsen öppnade klart uppåt på fredagen efter uppgifter om att Donald Trump godkänt ett så kallat ”fas ett”-avtal med Kina. Det gör att den nya omgången med tullar som skulle träda i kraft på söndag undviks.

Samtidigt har de konservativa partiet Tories i Storbritannien med Boris Johnson i spetsen vunnit en tydlig majoritet i parlamentet vilket banar väg för ett ordnat brittiskt EU-utträde.

Nordnets sparekonom Frida Bratt beskriver det hela som ”två julklappar till aktiemarknaden”.

– Det fanns en stor nervositet kring om ett fas ett-avtal inte skulle hinna nås innan söndag och tullar skulle införas. Nu kan den osäkerheten läggas åt sidan och marknaden kan hoppas på att ett bredare avtal kan nås under nästa år. Och ur börsperspektiv var bästa möjliga utfall i brittiska valet en klar majoritet för Boris Johnson, åtminstone på kort sikt, säger hon.

Nu blir det en ordnad brexit och därmed har den osäkerhetsfaktorn eliminerats. I spåren av valresultatet har också pundet stärkts rejält. Samtidigt är det mycket som är oklart kring vad som händer efter brexit.

– Mycket återstår ändå, och fortfarande vet vi inte hur de framtida ekonomiska förhållandena mellan Storbritannien och EU kommer att se ut. Men nu slipper Johnson vara beroende av de mest hårdföra brexitförespråkarna som slåss för att Storbritannien ska få sänkta krav gentemot EU vad gäller exempelvis miljöstandarder och konsumentskydd, och det skapar bättre förutsättningar inför de förhandlingar om ett långsiktigt avtal som nu ska påbörjas, säger Frida Bratt.

Läs artikeln