Sydbank: Gläd dig över årets avkastning

Årets medvind på aktiemarknaderna byts mot motvind så fort vi vänder blad på almanackan till 2020, är Sydbanks prognos. Avkastningen blir till och med lägre än det historiska snittet.

Det är i en analys med rubriken ”Nyd aktieafkastet i 2019 – det bliver lavere i 2020”, som banken förutsäger att det kommande årets avkastning blir betydligt sämre, rapporterar Sydbank som refererar den danska privatekonomisajten Finans.

”Utbredd turbulens”

”Investerarna kan förvänta sig perioder med utbredd turbulens på aktiemarknaden under nästa år när olika handelskrig och andra geopolitiska konflikter kan kräva stor uppmärksamhet”, skriver Jacob Pedersen, aktieanalyschef i Sydbank, i analysen.

Aktieåret 2019 har varit av det motsatta slaget. Det ledande danska aktieindexet C25 har stigit med mer än 26 procent sedan årsskiftet, vilket också det tyska indexet Dax har gjort fram tills nu. Ännu bättre har det gått för det ledande amerikanska indexet S&P 500 som ökat med mer än 27 procent hittills i år.

”Likviditetslyckopiller”

”2019 ser ut att bli ett fantastiskt aktieår då Feds och ECB:s nya lågräntor och likviditetslyckopiller har gett näring till markanta kurstigningar”, fortsätter Jacob Pedersen i analysen.

Men Sydbank är långt ifrån ensamt om att förvänta sig lägre avkastning nästa år, konstaterar Finans och hänvisar till den brittiska kapitalförvaltaren Schroders som skruvat ned sina förväntningar så långt som de tio kommande åren. Chales Prideaux, Schroders globala chef för investeringar, uttryckte farhågor för det kommande decenniet under en konferens i november.

Amerikanska aktier avkastat 14,7 procent om året under de senaste tio åren, enligt Schroders beräkningar. Framöver kommer avkastningen att halveras, till i snitt 6 procent om året. Resultatet ser likadant ut även för Eurozonen, Storbritannien och Japan, rapporterar Finans.

Läs artikeln