USA: VÄXANDE UNDERSK, HÖGRE RÄNTOR TALAR FÖR PROBLEM – GUNDLACH

Annons

STOCKHOLM (Direkt) USA:s kraftigt växande budgetunderskott samtidigt som Federal Reserve höjer räntorna kan lägga grunden för finansiella problem, och den amerikanska tioårsräntan kan vara på väg mot 6 procent.

Den bedömningen Jeffrey Gundlach, investeringschef på DoubleLine Capital, enligt Bloomberg News.

”Här gör vi något som nästan verkar vara en självmordsexpedition… Vi ökar storleken på underskotten samtidigt som vi höjer räntorna”, sade i en Webcast på onsdagen.

Federal Reserve väntas höja räntan för andra gången i år på onsdagen och samtidigt signalera planer på ytterligare höjningar framöver. Samtidigt väntas de senaste skattesänkningarna och ökade federala utgifterna leda till att statsskulden växer mot 125 procent av BNP till 2030, enligt kongressens budgetkontor.

”Det saknar i stort sett motstycke att vi ser denna nivå av skuldexpansion så sent i den ekonomiska cykeln”, sade Jeffrey Gundlach.

Han beräknar att räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen är på väg att stiga mot 6 procent till 2020 eller 2021. För närvarande begränsar dock den låga räntan på tyska tioåriga obligationer en snabbare uppgång i amerikanska långräntor.

Enligt Jeffrey Gundlach är en recession inte trolig under de kommande sex till tolv månaderna, men en recession är möjlig till 2020, vilket i så fall skulle göra nästa presidentval mycket ovisst.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare – Här handlar du aktier billigast
https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/USA-VAeXANDE-UNDERSK-HOeGRE-RAeNTOR-TALAR-FOeR-PROBLEM-GUNDLACH-1026939446